На разходка до водопад Скока край село Реселец

Водопад Скока до село Реселец - височината на водния пад е 10 метра.Водопадите са от тези творения на природата, чието споменаване създава най-често приятни асоциации. Е, не говоря за тези водопади от филмите, които изникват внезапно пред лодките на героите, създавайки напрежение и усещане за безизходица. Но като изключим ролята, дадена им в киното, тази бълбукаща, шумяща водна маса ни омайва и очарова.

Има водопади в България, които се радват на нестихващ туристически интерес – като Райското пръскало и Крушинските водопади, но извън общоизвестните, на по-закътани и по-малко познати места, човек може да се наслади на магията на тези природни образувания далече от познатите туристически маршрути. 

Преди време успяхме да посетим водопад Скока до Тетевен. Днешната спирка носи същото име – водопад Скока, но местоположението в покрайнините на село Реселец.

Водопад Скока - горно ниво.Пътеката за водопад Скока на река Белилката се намира на около 350-400 метра от табелата за край на село Реселец – посока село Бресте. Надпис, оказващ посоката към водопада, няма, но скалните образувания Купените, намиращи се от ляво на пътя (посока село Бресте) могат да ви послужат за ориентир – пътеката е малко преди тях.

Какво всъщност представляват Купените?

Това е група варовикови пирамиди – скални кукли, достигащи дебелина от 30 до 150 м. и височина – 30-40 м.

Скални образувания Купените - представляват варовикови пирамиди с височина до 40 м.Поемайки по пътеката на 20 метра от главния път се достига високото ниво на водопада. За да слезете при основата му може да преминете през реката по камъните и да слезете по по-плавната пътека или да се спуснете от ляво по по-стръмната. 

Самият водопад е висок 10 метра. Интересната скална ниша, образувана зад водната завеса, позволява преминаването от единия на другия бряг непосредствено зад водопада.

Водопад Скока - скалната ниша зад водопада.Какво друго може да видим в района?

Недалеч от село Реселец е село Карлуково, където може да посетите две интересни скални църкви – „Свети Никола - Григора“ и „Света Марина“, както и скалния феномен „Очите на Бога“. Друга възможност е да се разходите в крайпътен ландшафтен парк "Панега", намиращ се в близост град Луковит – преходът не е тежък и е много живописен – следва красивото поречие на река Златна Панега.

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes