Събуди се в Копенхаген (част II)

Christianhavn - един от най-красивите и богати квартали на Копенхаген. Намира се върху изкуствен остров, издигнат по времето на Кристиан IV като част от укреплението на града.


В първата част си поговорихме за хюга, за спането в кабин хотел, за улиците и кметството на Копенхаген, за Тиволи и Кръглата кула. Сега да добавим още няколко причини да посетим датската столица.

9. Посетете свободния град Кристиания

Това определено е една от най-интригуващите туристически забележителности на Копенхаген. Духът на свободата се усеща навсякъде - от направените от всякакви подръчни материали къщи до свободната и неприкрита търговия с леки наркотици. Снимането е забранено (и местните са особено чувствителни към това), но една разходка не е за изпускане. Мястото наистина е като сцена от филм с всички тези дилъри свободно предлагащи стоката си от сергии, поставени направо на улицата. В свободния град има и случаи на насилие, така, че бъдете внимателни. Ние също станахме свидетели на агресивно поведение от страна на местен към англоговорящи туристи, подразнили го с видео разговор.

Какво е Кристиания? Съществуването на Кристиания започва от 1971 г., когато група бездомници решават да преминат през военната ограда и да се настанят в бараки, изградени (но никога не използвани) за военни жилища. 40 години „местните“ живеят в постоянен конфликт с датската държава, до 2011 г., когато се сключва споразумение, което обявява датата 01.07.2012 г. за начална дата на съществуването на Свободен град Кристиания.    

10. Направете си кралска разходка

При нашия престой в Дания успяхме да посетим пет двореца. Ще се спра накратко на всеки един от тях.

Започвам с Kronborg – това е най-известният датски дворец, познат още като двореца на Хамлет. Намира се на около 40 мин. с влак от Централната гара на Копенхаген. Спирката е Елсинор, а от гарата до замъка разходката е около 10-15 мин. Тук може да се върнете назад във времето чрез въздействащата игра на актьори, пресъздаващи сцени от Шекспировата творба. Изпълнението на монолога на Хамлет, на което станахме свидетели, беше впечатляващо.

Замакът Kronborg - повече известен като замъка на Хамлет.

Следва Frederiksborg – той също е извън датската столица (на около час път), но ако решите да посетите и замъка в един ден може да се възползвате от свързващия ги шатъл-влак. Дворецът е с много по-големи зали и много по-разточителен, с повече орнаментика и украси от Kronborg, а градината с езерото пред него е прекрасно оформена и аранжирана.

Замъкът Frederiksborg и красивите му градини. В случай, че планирате да комбинирате посещението на Frederiksborg и Kronborg, може да се възползвате от шатъл-влакчето, което осъществява директна връзка между двата дворци.

Christiansborg е в центъра на града, до борсата. Той все още се използва от кралското семейство, но само при официални събития, като приеми, вечери, чуждестранни гостувания на височайши особи. Освен в горните случаи, през другото време дворецът е отворен за посещения, а всеки ден от 15 ч. има осигурена и разходка с екскурзовод.

Amalienborg е главната резиденция на кралското семейство, като въпреки това има музей и помещения, отворени за посещения.

Дворецът Rosenborg и лъвът като символ на властта.

Освен с прекрасната си градина дворецът Rosenborg е интересен и с възможността, която предоставя за достъп до кралската съкровищница. Предмети изработени от кехлибар и слонова кост, отстъпват на тежки накити с прекрасни камъни. Кралските корони също са изложени тук. Твърди се, че смарагдите в датската съкровищница са едни от най-добрите в света.

Кораб, изработен от слонова кост и сребро - част от датската кралска съкровищница. Дворец Rosenborg.

Достъпът до четирите двореца е свободен с Copenhagen Card (виж I-ва част).

11. Без скрупули: насладете се на храната

Да, определено храненето навън не е евтино, но има някои неща, които задължително трябва да опитате преди да напуснете Дания. Едно от тях са отворените сандвичи – smørrebrød,  и то в най-датския му вариант – с маринована херинга. Не сбръчквайте нос с отвратена физиономия – аз също не съм почитателка на херингата, но начинът, по който я приготвят тук е истинско удоволствие за вкусовите рецептори – изненадаха ме. Кулинарно откритие за мен бе и сосът Remoulade, който въпреки, че се оказа френски, е широко разпространен в Дания. Представлява майонеза смесена с горчица и с различни добавки – моркови, кисели краставички. Много подходящ за пържени картофки, както и всякакви други панирани вкуснотийки впрочем. Комбинира се добре и с месо.

Хюга закуска :)

Да кажем и няколко думи за сладкишите. Местните пекарни предлагат голям избор от пресни печива, като разнообразието е в полза на тези със сладък вкус. Подредени в плата сладкиши със завити ъгълчета и разнообразни пълнежи – шоколадов, различни видове конфитюр, крем, примамват от витрините, оставайки място и за емблематичния за Дания канелен охлюв (kanelsnegl). Закусете по датски с топло капучино и канелен охлюв. А в ранния следобед си доставете удоволствието да похапнете softice – сладолед от машина с богат вкус на сметана и мляко.

Kanelsnegl - емблематичният канелен охлюв.

Внимание: В пекарните обикновено има машина, от където трябва да вземете пореден номер, съгласно който ще бъдете обслужени. И нека надписът “Cards only” не ви изненадва – картовите разплащания са предпочитани навсякъде.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ:

Датчани обичат топлите напитки, но пред топлото капучино и чая избират… кафето. Датчаните са в челната петица на нациите по света консумиращи кафе.

И още…

Бонбоните са хюга и датчаните не се притесняват да ги консумират в големи количества, като средногодишната консумация на бонбони в Дания е двойно по-висока от средногодишната консумация на бонбони в Европа.

12. Опознайте околностите

Отдайте се на релаксиращите вибрации на датската провинция в идиличното рибарско селище Драгор (Dragør). Намиращо се само на 30 мин. от Копенхаген Драгор е красиво и запазило своята автентичност село. Разходете се из калдъръмените му улици и разгледайте  тези боядисани в наситено жълто къщи, някои от които са построени преди повече от сто години. Не пропускайте да си доставите и хюга изживяване в някое от ресторантчетата на яхтеното пристанище. Не се притеснявайте от лекия, но доста студен бриз – всеки ресторант е осигурил меки одеяла, които да направят престоят ви по-приятен.

По улиците на рибарското селище Драгор.

По улиците на рибарското селище Драгор.

И още от жълтите къщи на Драгор.

13. В света на големите риби – посетете аквариума

Едни гальовни соленоводни обитатели, които са много дружелюбни и обичат да бъдат докосвани... Особено от деца :)

Това изживяване си заслужава, особено ако сте с деца. Светът на големите риби, животът в дълбините на океаните, хищните риби от сладките води - водният свят разкрива тайните си пред своите посетители. Амфитеатрални седалки поставени пред огромни аквариуми предоставят възможност за по-дълго наблюдение на плуващи гигантски риби и костенурки. Има кътове с плитки басейни, където достъпът на деца е позволен и те могат да докоснат плуващите в аквариума водни обитатели.


Големите сладководни обитатели на аквариума.

Вход: не се изисква допълнително заплащане за притежателите на Copenhagen Card.

14. Насладете се на свежия морски въздух на Датската ривиера

За първи път понятието Датска ривиера е споменато в туристическа брошура от 1923 г. Днес областта е най-популярната морска дестинация в Скандинавия.

На по-малко от час и половина (с обществен транспорт) от Копенхаген ще откриете красиви плажове, пясъчни дюни и главозамайващ морски въздух.

Сред десетките плажове (16, от които със спасител) най-популярни са Liseleje и Hornbæk.

Lieseleje ще ви посрещне с хубаво време – най-доброто в цялата страна – с малко дъждовни дни и много слънчеви часове.

Местните са влюбени в Hornbæk. Награждаваният от години със син флаг плаж има какво да предложи на своите посетители – фин пясък и кристални води.

Плажът Amager Standpark. На заден план мостът Oresund, който свързва Дания и Швеция.

Ако Датската ривиера ви се струва далече, то градският плаж на Копенхаген – Amager Standpark, е напълно постижима дестинация. Намира се близо до Аквариума (виж т. 13) и предоставя прекрасна възможност да се порадвате на морската вода и слънчевите лъчи.

Това интересно дървено съоръжение, част от плажа Amager Standpark, позволява да си вземете слънчеви бани дори и в по-ветровито време.

15. Отскочете до друга страна или да бъдеш швед за ден 

Прекрасният мост Øresund, който свързва Дания с Швеция, се вижда още от самолета при кацане. А само за 120 шведски крони (около 22 лв. в посока) може да направите еднодневна разходка до Малмьо – третият по големина град в Швеция. (А ако сте сред почитателите на хитовия сериал Мостът „може“ от предното изречение да се замени с „трябва“. 😉) Повече за това пътуване в следващия пост.

Мостът Oresund, свързващ Дания и Швеция.

Събуди се в Копенхаген (част I)

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes